Wednesday, February 9, 2011

KETAM MASAK LEMAK CILI API


hari ini aku masak ketam masak lemak cili api....
maklumlah emak tengah sakit so apa yang dia teringin aku kenalah masakkan...
hendak jadi anak solehahlah katakan.....

So aku hendak kongsilah resepi yang aku masakkan emak aku hari ini...
bolehlah dikatakan sedap juga....tapi kalau u alls hendak tahu seda ke tidak...
kenalah mencubanya....

1kg ketam
1 1/2 bawang besar
8 biji cili padi
sedikit kunyit hidup
beberapa helai daun kunyit
2 batang serai
garam secukup rasa
asam keping







inilah ketam yang jadi lemak cili api


nie pula bahan untuk ditumbuk kecualilah duit kunyit



inilah hasil nahan yang aku tumbuk


cara caranya :
1. Bersihkan ketam
2. Tumbukkan bawang besar, cili api, dan kunyit hidup hingga lumat
3. Perahkan santan bahagikan kepada 2 bahagian santan pekat dan santan cair
4. Masukkan ketam dalam periuk beserta bahan yang telah ditumbuk tadi. Jangan lupa masukkan daun kunyit dan serai yang telah diketuk
5. Massukkan santan cair dan biarkan ia mendidih. Santan ini hendaklah dikacau selalu nanti kalau tinggal pecahlah minyak dia.... Jangan lupa masukkan asam keping
6. Setelah itu masukkan santan pekat dan biarkan ia mendidih dan masak
7. Siaplah dihidangkan



tang tang tang!!!!!
inilah masakan khas dari aku.....
ketam basak lemak cili api


SELAMAT MENCUBA!!!!!




1 comment:

Muhammad hamizan bin yusof said...

nape mcm xkuning je..kurang kunyit ke? ataupun mmg cmni kt tempat awk..kalau dkt johor, mlaka, n9 kitorg warna kuning..hehe..